Transicions lingüístiques

PDF Imprimeix Correu electrònic
Estudis realitzats pel grup

“Models d'incorporació a l'ús del català de les persones d'origen castellanoparlant”

Projecte per al Centre d’Estudis de Temes Contemporanis

Durant molts anys, a redós de la política de normalització lingüística, els estudis sobre la llengua a Catalunya s'han centrat en l'aprenentatge i el coneixement del català per part dels no catalanoparlants. Amb els anys, però, aquesta perspectiva s'ha anat abandonant en favor d'un estudi sobre l'ús del català, que constitueix avui dia la principal preocupació de les institucions i les entitats de foment del català. Aquest ús social depèn de molts factors i és difícil oferir una recepta tancada sobre les variables que influeixen en l'opció lingüística.

Si volem entendre els usos lingüístics a Catalunya cal que prenguem una perspectiva més global, més sistèmica si voleu. Cal que deixem de parlar del català només, i passem a parlar de les llengües i de la relació que s'estableix entre elles en funció de les pautes socials predominants. El cert és que actualment es produeix una forta transició entre el català i el castellà a Catalunya en funció dels espais socials en què s'ubiquen o es troben puntualment els individus.

L'objectiu del nostre estudi és analitzar, d'una banda, el pas d'una identitat lingüística a una altra en les trajectòries de les persones que han nascut fora de Catalunya, o que tenen pares nascuts fora de Catalunya. D'altra banda, volem analitzar la relació entre aquesta identitat lingüística i els comportaments lingüístics en determinats contextos, així com les actituds globals envers les llengües a Catalunya. Aquesta anàlisi, però, no pot deixar de banda altres variables, com ara la posició social i les trajectòries vitals dels individus.

 

Guardonats amb el premi Jaume Camp de Sociolingüística 2012

El nostre treball 'Camins cap a la llengua. Models d'incorporació a l'ús del català de les persones d'origen castellanoparlant' fou guardonat amb el premi Jaume Camp de Sociolingüística 2012, atorgat per l'Institut d'Estudis Catalans

© 2018 Grup d'Estudis de les Identitats